Het CBR laat examens doorgaan. Dat geldt ook voor tussentijdse toetsen en rijtesten. U houdt daarbij de basisregels aan die voor iedereen gelden. Voor deelname aan tussentijdse toetsen en examens stelt het CBR nog steeds een mondkapje verplicht.
Voorafgaand aan het examen krijgt u een gezondheidscheck. U krijgt dan de vraag of u klachten hebt die passen bij Corona. Als u klachten heeft, kunt u geen examen doen.
Deed u eerder theorie-examen? Dan blijft deze langer geldig in de volgende gevallen:
Meer informatie over de geldigheid van het theorie-examen staat op de website van het CBR.
Alle rijlessen gaan door. In een lesvoertuig mogen 3 personen zitten. Wij laten onze instructeurs vrij om te beslissen of zij wel of geen mondkapje dragen tijdens het verzorgen van rijles. Het is in samenspraak met de instructeur of er van de leerling wel of geen mondkapje wordt verwacht.
Tevens krijgt u een gezondheidscheck voor de rijles begint. Als u of iemand in uw directe omgeving klachten ervaart die kunnen duidden op Corona, dan vragen wij u vriendelijk om de rijles te verplaatsen.
Alle theorie- en nascholingscursussen verzorgen wij per 01/07/2021 weer klassikaal. U bent van harte welkom zolang u geen klachten ervaart die kunnen duidden op een Corona besmetting. Als u wel klachten ervaart bieden wij u de mogelijkheid om de les digitaal te volgen. Wij verwachten dat een ieder zie ons pand betreedt zich houd aan de basisregels van het RIVM
Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt van de toegestane maximale massa af. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa (TMM) van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (leeg gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen).
Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW ziet u welk gewicht uw auto mag trekken en wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.
Wilt u met uw auto een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u alleen rijbewijs B (personenauto) nodig. Dit geldt ook wanneer uw auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Wilt u een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u rijbewijs B + BE (aanhanger) nodig. Dit geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor een aanhanger of oplegger van meer dan 3.500 kilo.
Met een C1-rijbewijs mag u:
Wilt u een zwaarder voertuig rijden? Dan heeft u het C-rijbewijs nodig.
Wilt u met een zwaardere aanhanger of oplegger rijden? Dan heeft u het C1E rijbewijs nodig. Met het C1E-rijbewijs mag u rijden op een voertuig van de C1 categorie met daarachter een aanhanger of oplegger van minimaal 750 kilo. Let op: de TMM van de totale combinatie mag niet zwaarder zijn dan 12.000 kilo.
Om het C1E-rijbewijs te halen, moet u in het bezit zijn van rijbewijs C1.
Wilt u uw C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken? Dan dient u in het bezit te zijn van Vakbekwaamheid Code 95. U moet dan drie theorie-examens, twee vakbekwaamheidstoetsen en het praktijkexamen doen. Uiteraard kunt u uw C1 rijbewijs met Code 95 bij Rijschool West-Friesland halen.
Lees hier meer over onze Code 95-opleidingen.
Voor het rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid dient u drie examens te halen:
Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn.
Het praktijkexamen voor het motorrijbewijs bestaat uit 2 onderdelen.
Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35 kW.
Heeft u al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag u vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. U hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen. Het theoriecertificaat van A1 is ook geldig voor rijbewijs A2.
Voor het praktijkexamen moet u minimaal 20 jaar zijn. Bent u ten minste twee jaar in het bezit van rijbewijs A1? Dan kunt u een combi-praktijkexamen doen. In het combi-examen worden zowel voertuigbeheersing (AVB) als verkeersdeelneming (AVD) getoetst.
U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.
U heeft voor het praktijkexamen nodig:
Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer.
Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.
80
U heeft voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Begin dus niet te vroeg met uw theorie.
Theorie- en praktijkexamens worden aangeboden door het CBR. Het CBR biedt ons (en alle rijscholen in Nederland) capaciteit aan dat wij kunnen kopen voor ons kandidaten. Als wij een theorie- en/of een praktijkexamen voor u reserveren dan kiezen wij, in samenspraak met u, voor de beste datum op dat moment. Het kan echter voorkomen dat het CBR een uur later het aanbod uitbreid, als bijvoorbeeld een examinator een extra dag wil werken of als er iemand zijn examen annuleert. Het aanbod van het CBR is dus fluïde en kan per dag of zelfs per uur verschillen. Daar hebben wij geen enkele invloed op.
Wat ook goed is om te weten, is dat de capaciteit die wij van het CBR krijgen aangeboden, gelijk is aan het aanbod van alle andere rijscholen in Nederland. Het is dus niet zo dat als u een minuut later een andere rijschool belt, dat u opeens veel sneller aan de beurt bent. Dat kan alleen als het CBR toevallig net de capaciteit heeft verruimd of dat wij eerdere data geen instructeur beschikbaar hebben.
Wij hebben er geen enkel belang bij om opleidingen onnodig lang te rekken of leerlingen voor te laten gaan. Ons enige doel is om onze leerlingen zo goed en zo snel als mogelijk, richting een gewenst rijbewijs te begeleiden, en dat de leerlingen tevreden terugkijken op de route naar het rijbewijs.
B - BE -
C - CE - LZV - Code 95 - Code 95 -
B -
AM - B -
BE - C1 - C - CE -