Corona maatregelen

Het CBR neemt theorie-examens en praktijkexamens af. Doet u examen? Dan volgt u de basisregels op die voor iedereen gelden. Zoals 1,5 meter afstand houden van anderen. Daarnaast volgt u de instructies van het CBR op. U draagt een mondkapje tijdens de rijlessen en het rijexamen.

Examen CBR

Het CBR laat examens doorgaan. Dat geldt ook voor tussentijdse toetsen en rijtesten. U houdt daarbij de basisregels aan die voor iedereen gelden.

Gezondheidscheck vooraf

Voorafgaand aan het examen krijgt u een gezondheidscheck. U krijgt dan de vraag of u klachten hebt die passen bij corona. Als u klachten heeft, kunt u geen examen doen.

Mondkapje als voorwaarde voor examen

In het CBR-gebouw en tijdens uw praktijkexamen draagt u een niet-medisch mondkapje.

Het CBR vraagt u en uw instructeur of u de rijlessen hebt gevolgd met mondkapje op in de lesauto. Het dragen van een mondkapje tijdens de rijles door iedereen in de auto is sinds 19 oktober 2020 een voorwaarde om bij het CBR rijexamen te doen. Heeft u na 18 oktober 2020 tijdens de rijlessen geen mondkapje gedragen? Dan stelt het CBR uw rijexamen uit.

Op de website van het CBR staat meer informatie over coronaregels en veiligheid bij CBR-examens.

Verlopen theorie-examen langer geldig

Deed u eerder theorie-examen? Dan blijft deze langer geldig in de volgende gevallen:

  • De geldigheid van uw theorie-examen verliep in de periode van 16 maart tot en met 31 mei 2020. Het theorie-examen is geldig tot en met 30 november 2020.
  • De geldigheid van uw theorie-examen verliep of verloopt in de periode 1 juni tot en met 31 december 2020. Het theorie-examen is geldig tot en met 31 maart 2021.

Meer informatie over de geldigheid van het theorie-examen staat op de website van het CBR.

Regels voor rijlessen en corona

Rijlessen gaan door. Rijlessen gaan door. In de lesauto mogen 2 personen zitten. U draagt een niet medisch mondkapje tijdens de rijles.

U krijgt een gezondheidscheck voor de rijles begint.

Auto met aanhanger

Wanneer heeft u een aanhanger rijbewijs nodig?

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt van de toegestane maximale massa af. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa (TMM) van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (leeg gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen).

Wat mag uw auto trekken?

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW ziet u welk gewicht uw auto mag trekken en wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Wanneer heb ik alleen rijbewijs B nodig?

Wilt u met uw auto een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u alleen rijbewijs B (personenauto) nodig. Dit geldt ook wanneer uw auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Wanneer rijbewijs BE aanhanger nodig?

Wilt u een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u rijbewijs B + BE (aanhanger) nodig. Dit geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor een aanhanger of oplegger van meer dan 3.500 kilo.

Camper rijbewijs

Wat mag u met het C1-rijbewijs?

Met een C1-rijbewijs mag u:

  • Een camper of vrachtwagen besturen die zwaarder weegt dan 3500 kilo en lichter dan 7500 kilo. We hebben het dan over het lege gewicht + het laadvermogen, oftewel de toegestane maximum massa (TMM)
  • Rijden met een aanhanger of oplegger tot 750 kilo.

Zwaarder voertuig of aanhanger dan C1?

Wilt u een zwaarder voertuig rijden? Dan heeft u het C-rijbewijs nodig.

Wilt u met een zwaardere aanhanger of oplegger rijden? Dan heeft u het C1E rijbewijs nodig. Met het C1E-rijbewijs mag u rijden op een voertuig van de C1 categorie met daarachter een aanhanger of oplegger van minimaal 750 kilo. Let op: de TMM van de totale combinatie mag niet zwaarder zijn dan 12.000 kilo.

Om het C1E-rijbewijs te halen, moet u in het bezit zijn van rijbewijs C1.

Kan ik het C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken?

Wilt u uw C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken? Dan dient u in het bezit te zijn van Vakbekwaamheid Code 95. U moet dan drie theorie-examens, twee vakbekwaamheidstoetsen en het praktijkexamen doen. Uiteraard kunt u uw C1 rijbewijs met Code 95 bij Rijschool West-Friesland halen.

Lees hier meer over onze Code 95-opleidingen.

Hoeveel examens moet ik halen voor een rijbewijs C1?

Voor het rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid dient u drie examens te halen:

  • Theorie-examen RV1-Light (verkeer en techniek)
  • Theorie-examen R2C (overige zaken, administratie)
  • Praktijkexamen

Motorrijbewijs

Wanneer mag je praktijkexamen motor doen?

Vanaf 18 jaar mag je bij het CBR motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en motorexamen verkeersdeelneming (AVD) doen op een lichte motor (A1). Vanaf 20 jaar mag je motorexamen doen op een middelzware motor (A2). En vanaf 21 jaar op een zware motor (A).

Onze ervaren instructeurs