Corona maatregelen

Het CBR neemt alleen beroepsmatige theorie-examens af en alle praktijkexamens. Particuliere theorie-examens voor de categorieën A, AM en B worden tot 20 april niet afgenomen. Alle reeds ingepland examens zullen worden uitgesteld. De dag nadat u oorspronkelijk ingepland stond voor een theorie-examen kunnen wij een nieuw examen voor u reserveren. Wij hebben alle ingeplande theorie-examens in kaart en nemen telefonisch contact met iedereen op waarvoor een nieuw examen ingepland dient te worden.

Doet u examen? Dan volgt u de basisregels op die voor iedereen gelden. Zoals 1,5 meter afstand houden van anderen. Daarnaast volgt u de instructies van het CBR op. U draagt een mondkapje tijdens de rijlessen en het rijexamen.

Examen CBR

Het CBR laat examens doorgaan. Dat geldt ook voor tussentijdse toetsen en rijtesten. U houdt daarbij de basisregels aan die voor iedereen gelden.

Gezondheidscheck vooraf

Voorafgaand aan het examen krijgt u een gezondheidscheck. U krijgt dan de vraag of u klachten hebt die passen bij corona. Als u klachten heeft, kunt u geen examen doen.

Mondkapje als voorwaarde voor examen

In het CBR-gebouw en tijdens uw praktijkexamen draagt u een niet-medisch mondkapje.

Het CBR vraagt u en uw instructeur of u de rijlessen hebt gevolgd met mondkapje op in de lesauto. Het dragen van een mondkapje tijdens de rijles door iedereen in de auto is sinds 19 oktober 2020 een voorwaarde om bij het CBR rijexamen te doen. Heeft u na 18 oktober 2020 tijdens de rijlessen geen mondkapje gedragen? Dan stelt het CBR uw rijexamen uit.

Op de website van het CBR staat meer informatie over coronaregels en veiligheid bij CBR-examens.

Verlopen theorie-examen langer geldig

Deed u eerder theorie-examen? Dan blijft deze langer geldig in de volgende gevallen:

Meer informatie over de geldigheid van het theorie-examen staat op de website van het CBR.

Regels voor rijlessen en corona

Rijlessen gaan door. Rijlessen gaan door. In de lesauto mogen 2 personen zitten. U draagt een niet medisch mondkapje tijdens de rijles.

U krijgt een gezondheidscheck voor de rijles begint.

Auto met aanhanger

Wanneer heeft u een aanhanger rijbewijs nodig?

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt van de toegestane maximale massa af. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa (TMM) van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (leeg gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen).

Wat mag uw auto trekken?

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW ziet u welk gewicht uw auto mag trekken en wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Wanneer heb ik alleen rijbewijs B nodig?

Wilt u met uw auto een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u alleen rijbewijs B (personenauto) nodig. Dit geldt ook wanneer uw auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Wanneer rijbewijs BE aanhanger nodig?

Wilt u een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u rijbewijs B + BE (aanhanger) nodig. Dit geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor een aanhanger of oplegger van meer dan 3.500 kilo.

Camper rijbewijs

Wat mag u met het C1-rijbewijs?

Met een C1-rijbewijs mag u:

 • Een camper of vrachtwagen besturen die zwaarder weegt dan 3500 kilo en lichter dan 7500 kilo. We hebben het dan over het lege gewicht + het laadvermogen, oftewel de toegestane maximum massa (TMM)
 • Rijden met een aanhanger of oplegger tot 750 kilo.

Zwaarder voertuig of aanhanger dan C1?

Wilt u een zwaarder voertuig rijden? Dan heeft u het C-rijbewijs nodig.

Wilt u met een zwaardere aanhanger of oplegger rijden? Dan heeft u het C1E rijbewijs nodig. Met het C1E-rijbewijs mag u rijden op een voertuig van de C1 categorie met daarachter een aanhanger of oplegger van minimaal 750 kilo. Let op: de TMM van de totale combinatie mag niet zwaarder zijn dan 12.000 kilo.

Om het C1E-rijbewijs te halen, moet u in het bezit zijn van rijbewijs C1.

Kan ik het C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken?

Wilt u uw C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken? Dan dient u in het bezit te zijn van Vakbekwaamheid Code 95. U moet dan drie theorie-examens, twee vakbekwaamheidstoetsen en het praktijkexamen doen. Uiteraard kunt u uw C1 rijbewijs met Code 95 bij Rijschool West-Friesland halen.

Lees hier meer over onze Code 95-opleidingen.

Hoeveel examens moet ik halen voor een rijbewijs C1?

Voor het rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid dient u drie examens te halen:

 • Theorie-examen RV1-Light (verkeer en techniek)
 • Theorie-examen R2C (overige zaken, administratie)
 • Praktijkexamen

Motorrijbewijs

Wanneer rijles en rijexamen lichte motor (categorie 1)?

Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen lichte motor

Soort voertuigMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen
Lichte motor171718

Het praktijkexamen voor het motorrijbewijs bestaat uit 2 onderdelen.

 • Eerst doet u het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB, bijzondere verrichtingen). Daar heeft u een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of  autorijbewijs (B) voor nodig.
 • Daarna doet u het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD). U moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heeft u een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer rijles en rijexamen middelzware motor (categorie 2)?

Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35 kW.

Doorstromers

Heeft u al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag u vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. U hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen. Het theoriecertificaat van A1 is ook geldig voor rijbewijs A2.

Voor het praktijkexamen moet u minimaal 20 jaar zijn. Bent u ten minste twee jaar in het bezit van rijbewijs A1? Dan kunt u een combi-praktijkexamen doen. In het combi-examen worden zowel voertuigbeheersing (AVB) als verkeersdeelneming (AVD) getoetst.

A2-beginners

U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen middelzware motor

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen
Middelzware motorBeginner201720
Middelzware motorIn bezit van rijbewijs lichte motor19Geen theorie nodig. Theorie-certificaat van A1 is voldoende.20

U heeft voor het praktijkexamen nodig:

 • een Eigen verklaring;
 • een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B). Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig.

Wanneer rijles en rijexamen zware motor (categorie A)?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer.

 • Geen rijervaring of korter dan 2 jaar rijbewijs middelzware motor (A2)
  U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.
 • Ten minste 2 jaar rijbewijs middelzware motor (A2)
  U mag vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
 • Geen rijbewijs middelzware motor (A2), u wilt rijbewijs A zonder aantekening code 80
  U moet minimaal 24 jaar zijn om rij-examen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden.

Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen zware motor

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimum
leeftijd rijles
Minimumleeftijd
theorie-examen
Minimumleeftijd praktijkexamen(s)Rijbewijs
Zware motorBeginner211724A
Zware motorBeginner211721A met code

80

Zware motorDoorstromer, maar nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2)21geen theorie nodig21A met code 80
Zware motorDoorstromer en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2)21geen theorie nodig22A

U heeft voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Begin dus niet te vroeg met uw theorie.

Onze ervaren instructeurs