CBR wachttijden

Examen CBR

Op dit moment is het erg druk bij het CBR en zijn wij afhankelijk van de door hen beschikbaar gestelde datums. Wij als rijschool hebben hier geen invloed op.

Medische verklaring

Vergeet uw medische verklaring niet in te vullen

Verlopen theorie-examen

Hou ten alle tijden rekening met het verlopen van uw theorie examen als u meerdere keren gezakt bent. Deze dient u zelf in de gaten te houden en wij zijn niet verantwoordelijk voor het verlopen hiervan. Wij krijgen hier geen melding van. Binnen 18 maanden na het behalen van uw theorie examen dient u de rij-opleiding succesvol te hebben afgerond. Mocht dit niet binnen 18 maanden zijn dient u het theorie examen opnieuw te doen.

Legitimatie

U dient ten alle tijden uw legitimatie bij u te hebben tijdens het examen. Mocht u deze niet bij u hebben kan het examen geen doorgang vinden en is dit geheel voor uw eigen risico.

Auto met aanhanger

Wanneer heeft u een aanhanger rijbewijs nodig?

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt van de toegestane maximale massa af. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa (TMM) van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (leeg gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen).

Wat mag uw auto trekken?

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW ziet u welk gewicht uw auto mag trekken en wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Wanneer heb ik alleen rijbewijs B nodig?

Wilt u met uw auto een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u alleen rijbewijs B (personenauto) nodig. Dit geldt ook wanneer uw auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Wanneer rijbewijs BE aanhanger nodig?

Wilt u een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u rijbewijs B + BE (aanhanger) nodig. Dit geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor een aanhanger of oplegger van meer dan 3.500 kilo.

Camper rijbewijs

Wat mag u met het C1-rijbewijs?

Met een C1-rijbewijs mag u:

 • Een camper of vrachtwagen besturen die zwaarder weegt dan 3500 kilo en lichter dan 7500 kilo. We hebben het dan over het lege gewicht + het laadvermogen, oftewel de toegestane maximum massa (TMM)
 • Rijden met een aanhanger of oplegger tot 750 kilo.
 • Vanaf 2024 is het hebben van een C1 rijbewijs verplicht voor het besturen van elektrische bussen welke boven het max gewicht van 3500 kilo zijn.

Zwaarder voertuig of aanhanger dan C1?

Wilt u een zwaarder voertuig rijden? Dan heeft u het C-rijbewijs nodig.

Wilt u met een zwaardere aanhanger of oplegger rijden? Dan heeft u het C1E rijbewijs nodig. Met het C1E-rijbewijs mag u rijden op een voertuig van de C1 categorie met daarachter een aanhanger of oplegger van minimaal 750 kilo. Let op: de TMM van de totale combinatie mag niet zwaarder zijn dan 12.000 kilo.

Om het C1E-rijbewijs te halen, moet u in het bezit zijn van rijbewijs C1.

Kan ik het C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken?

Wilt u uw C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken? Dan dient u in het bezit te zijn van Vakbekwaamheid Code 95. U moet dan drie theorie-examens, twee vakbekwaamheidstoetsen en het praktijkexamen doen. Uiteraard kunt u uw C1 rijbewijs met Code 95 bij Rijschool West-Friesland halen.

Lees hier meer over onze Code 95-opleidingen.

Hoeveel examens moet ik halen voor een rijbewijs C1?

Voor het rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid dient u drie examens te halen:

 • Theorie-examen RV1-Light (verkeer en techniek)
 • Theorie-examen R2C (overige zaken, administratie)
 • Praktijkexamen

Motorrijbewijs

Wanneer rijles en rijexamen lichte motor (categorie 1)?

Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen lichte motor

Soort voertuigMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen
Lichte motor171718

Het praktijkexamen voor het motorrijbewijs bestaat uit 2 onderdelen.

 • Eerst doet u het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB, bijzondere verrichtingen). Daar heeft u een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of  autorijbewijs (B) voor nodig.
 • Daarna doet u het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD). U moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heeft u een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer rijles en rijexamen middelzware motor (categorie 2)?

Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35 kW.

Doorstromers

Heeft u al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag u vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. U hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen. Het theoriecertificaat van A1 is ook geldig voor rijbewijs A2.

Voor het praktijkexamen moet u minimaal 20 jaar zijn. Bent u ten minste twee jaar in het bezit van rijbewijs A1? Dan kunt u een combi-praktijkexamen doen. In het combi-examen worden zowel voertuigbeheersing (AVB) als verkeersdeelneming (AVD) getoetst.

A2-beginners

U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen middelzware motor

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimumleeftijd rijlesMinimumleeftijd theorie-examenMinimumleeftijd praktijkexamen
Middelzware motorBeginner201720
Middelzware motorIn bezit van rijbewijs lichte motor19Geen theorie nodig. Theorie-certificaat van A1 is voldoende.20

U heeft voor het praktijkexamen nodig:

 • een Eigen verklaring;
 • een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B). Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig.

Wanneer rijles en rijexamen zware motor (categorie A)?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer.

 • Geen rijervaring of korter dan 2 jaar rijbewijs middelzware motor (A2)
  U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.
 • Ten minste 2 jaar rijbewijs middelzware motor (A2)
  U mag vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
 • Geen rijbewijs middelzware motor (A2), u wilt rijbewijs A zonder aantekening code 80
  U moet minimaal 24 jaar zijn om rij-examen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden.

Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen zware motor

Soort voertuigErvaring bestuurderMinimum
leeftijd rijles
Minimumleeftijd
theorie-examen
Minimumleeftijd praktijkexamen(s)Rijbewijs
Zware motorBeginner211724A
Zware motorBeginner211721A met code

80

Zware motorDoorstromer, maar nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2)21geen theorie nodig21A met code 80
Zware motorDoorstromer en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2)21geen theorie nodig22A

U heeft voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Begin dus niet te vroeg met uw theorie.

Algemene vragen

Hoe kan het dat mijn vriend/vriendin eerder aan de beurt is voor een theorie- of een praktijkexamen terwijl ik mijn examen eerder had gereserveerd?

Theorie- en praktijkexamens worden aangeboden door het CBR. Het CBR biedt ons (en alle rijscholen in Nederland) capaciteit aan dat wij kunnen kopen voor ons kandidaten. Als wij een theorie- en/of een praktijkexamen voor u reserveren dan kiezen wij, in samenspraak met u, voor de beste datum op dat moment. Het kan echter voorkomen dat het CBR een uur later het aanbod uitbreid, als bijvoorbeeld een examinator een extra dag wil werken of als er iemand zijn examen annuleert. Het aanbod van het CBR is dus fluïde en kan per dag of zelfs per uur verschillen. Daar hebben wij geen enkele invloed op.

Wat ook goed is om te weten, is dat de capaciteit die wij van het CBR krijgen aangeboden, gelijk is aan het aanbod van alle andere rijscholen in Nederland. Het is dus niet zo dat als u een minuut later een andere rijschool belt, dat u opeens veel sneller aan de beurt bent. Dat kan alleen als het CBR toevallig net de capaciteit heeft verruimd of dat wij eerdere data geen instructeur beschikbaar hebben.

Wij hebben er geen enkel belang bij om opleidingen onnodig lang te rekken of leerlingen voor te laten gaan. Ons enige doel is om onze leerlingen zo goed en zo snel als mogelijk, richting een gewenst rijbewijs te begeleiden, en dat de leerlingen tevreden terugkijken op de route naar het rijbewijs.

 

Onze ervaren instructeurs