Vrachtwagenchauffeur (C) rijbewijs halen in Hoorn en omgeving

Rijschool West-Friesland staat voor kwaliteit, deskundigheid en gedrevenheid. Onze rijschool is al ruim tien jaar een begrip in Noord-Holland. Door onze persoonlijke stijl van lesgeven voelt iedereen zich bij ons thuis: jong en oud, starters en gevorderden. Onze vrachtwageninstructeurs houden van hun vak en beschouwen uw rijopleiding als maatwerk. Daarom krijgt u altijd de rijopleiding die bij u past.

Onze ervaren instructeurs voor Rijbewijs – Vrachtauto

Vrachtwagenchauffeur: een mooie carrière op de weg

Wilt u vrachtwagenchauffeur worden? Dan ligt er een mooie carrière voor u in het verschiet. De gemiddelde leeftijd van vrachtwagenchauffeurs in Nederland ligt namelijk tegen de 50 jaar. In 2019 was het tekort aan beroepschauffeurs al ruim twintig procent en dat tekort wordt alsmaar groter. Om al die lege plekken achter het stuur op te vullen, zijn duizenden nieuwe vrachtwagenchauffeurs nodig. Na het behalen van uw rijbewijs is de kans op werk dan ook zeer groot.

Met of zonder code 95?

Met rijbewijs C mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximum massa (TMM) meer dan 3500 kilo bedraagt. Wilt u de vrachtwagen hobbymatig rijden? Voor het aanvragen van rijbewijs C moet u dan minimaal 21 jaar zijn. Wilt u de vrachtwagen beroepsmatig rijden, dan moet u rijbewijs C met code 95 halen. Voor het aanvragen van rijbewijs C met code 95 moet u minimaal 18 jaar zijn. Er zijn enkele vrijstellingen mogelijk voor MBO-leerlingen. Op de website van het CBR leest u hier meer over.

Exameneisen voor rijbewijs C:

Voordat u het praktijkexamen voor rijbewijs C kunt doen moet u beschikken over de volgende zaken:

 • Geldig rijbewijs B
 • RV1
 • V2C (code 95)
 • V3C (code 95)
 • Gezondheidsverklaring
 • Verklaring van Geschiktheid

Onze vrachtauto’s:

U krijgt les in de nieuwste Mercedes en DAF vrachtwagens. De wagens zijn voorzien van een achterbank, zodat – als u dit wilt – uw instructeur tijdens het examen kan meerijden.

Theoriecursus Rijbewijs C

De theorieopleiding voor het C rijbewijs bestaat uit twee vakken:

 1. Rijbewijs/Vakbekwaamheid 1 (Verkeer en Techniek) (RV1)
 2. Vakbekwaamheid 2 (Administratie goederenvervoer) (V2C)

Iedere maand organiseren wij een tweeweekse cursus. U kunt er ook voor kiezen om de theorie te leren via e-learning. De examens worden afgenomen op een CBR locatie.

Stappenplan

In 6 stappen je rijbewijs halen!

Proefles / Intake

Als u voor de spoedopleiding kiest, krijgt u eerst een intake. Tijdens de intake, die 1,5 uur duurt, probeert de instructeur erachter te komen wat u al weet en kan qua rijden met een vrachtwagen. De instructeur kijkt bijvoorbeeld hoe handig u bent met het manoeuvreren van de vrachtwagen of hoe snel u dit oppikt. De intake is ook bedoeld voor u om te ontdekken of het rijden op een vrachtauto echt iets voor u is.  Aan het eind van de intake zal de instructeur een advies uitbrengen over het aantal lesuren dat u nodig heeft. Daarna wordt het examen ingepland. De kosten voor de intake bedragen 89,- euro

Inschrijven

Voor de C-rijlessen kunt u zich hier inschrijven. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, plannen we in overleg met u de theoriecursus en de praktijklessen in, en eventueel ook al het theorie-examen en het praktijkexamen.

Medische keuring

Gezondheidsverklaring & Verklaring van Geschiktheid

Om het rijbewijs C examen te kunnen aanvragen, dient u een Gezondheidsverklaring en een Geneeskundig Verslag in te leveren. Op mijncbr kunt u de Gezondheidsverklaring digitaal aanvragen en invullen. U heeft hierbij een Digid-code nodig. De kosten voor de Gezondheidsverklaring bedragen 34,50 euro. Daarnaast heeft u een ‘Geneeskundig Verslag’ van een gecertificeerd ARBO-arts nodig. Rijschool West-Friesland zal de keuring met Geneeskundig Verslag voor u verzorgen. Dit doen we in samenwerking met onze partner-ARBO-arts. Na de keuring sturen wij uw Geneeskundig Verslag naar het CBR. Als de medische afdeling van het CBR uw aanvraag akkoord heeft verklaard, ontvangt u een Verklaring van Geschiktheid die één jaar geldig is. Meer informatie over de Gezondheidsverklaring vindt u op de website van het CBR.

Theorie opleiding verkeer, techniek, administratie

Het theoriepakket dat wij aanbieden bestaat uit klassikaal onderwijs op de (Code 95) onderdelen:

RV1: Verkeer en Techniek
V2C: Administratie (Code 95)
V3C: Administratieve cases (Code 95)

De drie of zesdaagse theoriecursus wordt één keer per maand klassikaal gegeven op onze vestigingen in Wognum en Amsterdam.

U kunt zelf kiezen of u voor een drie of zes daags cursus kiest.

Theorie-examen

Het theorie-examen voor rijbewijs C is een beroepsexamen en wordt niet afgenomen op alle CBR-locaties. De dichtstbijzijnde CBR-locatie die het beroepsexamen voor vrachtautochauffeur afnemen zijn Alkmaar en Amsterdam. Het theorie-examen bestaat uit de onderdelen RV1, V2C en V3C en duurt 75 minuten. Meer informatie over het theorie-examen vindt u op de website van het CBR.

Rijopleiding C

Voor de praktijkopleiding bieden wij twee mogelijkheden, de standaardopleiding en de spoedopleiding:

De standaardopleiding

U rijdt 2 tot 4 uur per week. Op basis van uw vorderingen in de les en de beheersing van de bijzondere verrichtingen, stelt uw instructeur in overleg met u de examendatum vast.

De spoedopleiding

Na de intake maakt de instructeur een inschatting van het aantal lesuren dat u nodig heeft. Daarna wordt het examen ingepland. Vijf à zes dagen voor het praktijkexamen krijgt u 4 uur per dag les. Op de examendag krijgt u nog 2 uur les, daarna neemt u even pauze en vervolgens doet u het examen.

 

Praktijkexamen C

Praktijkexamenlocatie (s)

Het praktijkexamen voor rijbewijs C is een beroepsexamen en wordt niet afgenomen op alle CBR locaties. De dichtstbijzijnde CBR locaties die het beroepsexamen praktijk voor vrachtwagenchauffeur afnemen zijn Alkmaar, Amsterdam en Den Helder.

Onze vestiging in Wognum is gecertificeerd om praktijkexamens op de rijschool te mogen afnemen. Dit geldt tevens voor de Praktische Toets en Toets Besloten Terrein. Dit betekent dat het CBR naar onze rijschool komt om praktijkexamens af te nemen.

Onze vestiging in Amsterdam is gevestigd op een 100 meter afstand van het CBR voor beroepsexamens. Wij oefenen dus automatisch veelvuldig in het examengebied.

Het praktijkexamen duurt 85 minuten en bestaat uit verschillende opdrachten. Het examen begint met de controle van het voertuig en de papieren. Daarna gaat u samen met de examinator op weg. U rijdt binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het afrijden moet u aantonen dat u het voertuig in al zijn facetten en onder uiteenlopende omstandigheden kunt beheersen. Uiteraard zullen ook de bijzondere verrichtingen aan bod komen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken. Ook krijgt u een navigatie opdracht waarbij u zonder aanwijzingen van de examinator een bepaalde route rijdt. Na het examen krijgt u meteen de uitslag. De uitslag is 3 jaar geldig.

Praktijkonderdelen Code 95 (optioneel)

Om de code 95 basiskwalificatie te kunnen behalen moet u nog een Praktische Toets en Toets Besloten Terrein met goed gevolg afronden.
Onze rijschool biedt de mogelijkheid om deze toetsen op eigen terrein af te nemen.
Wij voldoen aan de eisen die het CBR hiervoor heeft opgesteld.
De toets wordt door onze ervaren C instructeurs afgenomen.

SOOB subsidie

Heeft uw bedrijf recht op SOOB subsidie?

Rijschool West-friesland is gecertificeerd opleider Transport & Logistiek, waardoor deze subsidie kan oplopen tot wel 65 % van de lesgeldkosten. De hoogte van de subsidie is afhankelijk of u een doorstromer of zij-instromer bent. Ga naar soobsubsidiepunt.nl voor meer informatie en de voorwaarden. Wanneer u gebruik wilt maken van de SOOB subsidie kunt u dit aangeven bij uw aanmelding. SOOB bepaalt uiteindelijk het definitieve subsidiebedrag.

Aanvullende informatie

 • Het niveau van de opleiding tot vrachtwagenchauffeur is te vergelijken met een opleiding op MBO niveau. De opleidingsduur is afhankelijk van uw snelheid waarmee u de theorie behaald en hoe vaak u praktijklessen wilt volgen per week. U kunt ongeveer uitgaan van 4 tot 8 weken in totaal.
 • Bij al onze C rijbewijs lespakketten inclusief theorie, zit een studiepakket inbegrepen, waar u onbeperkt online mee kunt trainen. Tevens is er voor elk vak een studieboek aanwezig.
 • U dient er rekening mee te houden dat u tijdens de opleidingsperiode gemiddeld 2 uur per dag thuis dient te studeren voor het theoretische deel van de opleiding, dit is een indicatie.
 • Het doel van de opleiding is u op te leiden tot verantwoorde en bekwame beroepschauffeur.
 • De theorie- en praktijkexamens worden afgelegd bij het CBR/CCV.
 • Meer weten over het behalen van het C rijbewijs? Neem dan contact met ons op via beroeps@rijschoolwestfriesland.nl of telefonisch op 0229-757774

Tarieven & Pakketten

Losse producten
1 lesuur € 65.00
Intakeles € 89.00
Medische keuring € 83.00
Theorie examen RV1 € 65.00
Theorie examen V2C € 65.00
Theorie examen V3C € 65.00
Praktijkexamen cat. C € 425.00
Toets besloten terrein € 400.00
Praktische toets € 400.00
Zelfstudie theoriemateriaal € 199.00
Theorie opleiding + studiepakket + examens € 800.00

Tarieven zijn exclusief 21% BTW, wijzigingen voorbehouden. Tarieven btw vrijgesteld voor particulieren. Wij zijn Crkbo gecertificeerd en kunnen voor particulieren grotendeels btw vrij factureren.


Bestel direct


Actiepakket

C + CE pakket

Vanaf  4.450

 • Theorie opleiding + studiepakket + examens
 • Medische keuring
 • Vrachtwagenpakket cat. C
 • 26 lesuren cat. C
 • Praktijkexamen cat. C
 • Vrachtwagen pakket cat. CE
 • 26 lesuren cat. CE
 • Praktijkexamen cat. CE
 • Toets besloten terrein code 95
 • Praktische toets code 95
Theorie reeds behaald? € 300,- korting op het complete pakket.

Standaard pakket

Vanaf  1.799

 • 22/26/32 lesuren
 • Praktijkexamen
 • 22 lesuren  1.799
 • 26 lesuren  1.999
 • 32 lesuren  2.399

Compleet pakket

Vanaf  3.099

 • Medische keuring
 • 26 lesuren cat. C
 • Zelfstudie theoriemateriaal
 • Praktijkexamen
 • Cursus RV1 + V2C + V3C + examens
 • Praktische toets
 • Toets besloten terrein
Theorie reeds behaald? € 300,- korting op het complete pakket.
C + CE pakket Vanaf  4.450
Standaard pakket Vanaf  1.799
Compleet pakket Vanaf  3.099

Inschrijven

Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven. Zodra wij je inschrijving hebben ontvangen nemen wij contact met je op voor de verdere planning.

Onze ervaren instructeurs