Bus / touringcar (D) rijbewijs halen in Hoorn en omgeving

Rijschool West-Friesland staat voor kwaliteit, deskundigheid en gedrevenheid. Onze rijschool is al ruim tien jaar een begrip in Noord-Holland. Door onze persoonlijke stijl van lesgeven voelt iedereen zich bij ons thuis: jong en oud, starters en gevorderden. Onze instructeurs houden van hun vak en beschouwen uw rijopleiding als maatwerk. Daarom krijgt u altijd de rijopleiding die bij u past.

Wij verzorgen onze  busopleidingen zowel in onze vestiging  in Wognum als in Amsterdam.

Onze ervaren instructeurs voor Rijbewijs – Bus- / touringcarrijbewijs

Buschauffeur: een mooie carrière op de weg

Wilt u buschauffeur worden? Dan ligt er een mooie carrière voor u in het verschiet. De gemiddelde leeftijd van buschauffeurs in Nederland ligt namelijk tussen de 55 en 60 jaar. Meer dan veertig procent van de huidige chauffeurs zal binnen vijf jaar met pensioen gaan. Om al die lege plekken achter het stuur op te vullen, zijn duizenden nieuwe buschauffeurs nodig. Na het behalen van uw rijbewijs is de kans op werk dan ook zeer groot.

Buschauffeur worden bij Rijschool West-Friesland
Bij Rijschool West-Friesland bieden we een snelle en praktijkgerichte opleiding aan, zodat u snel als buschauffeur aan het werk kunt. U kunt kiezen voor een volledig pakket of uw eigen pakket samenstellen. Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze.

 

Theoriecursus Rijbewijs D

Het theoriepakket dat wij aanbieden bestaat uit e-learning en klassikaal onderwijs op de (Code 95) onderdelen:

RV1-D: Verkeer en Techniek
V2D: Administratie
V3D: Administratieve cases

Theorie-examen
Het theorie-examen voor rijbewijs D is een beroepsexamen en wordt niet afgenomen op alle CBR’s. De dichtstbijzijnde CBR’s die het beroepsexamen voor buschauffeur afnemen zijn Alkmaar en Amsterdam. Het theorie-examen bestaat uit de onderdelen RV1-D, V2D en V3D en duurt 75 minuten. Meer informatie over het theorie-examen vindt u op de website van het CBR.

Stappenplan

In een paar stappen je busrijbewijs halen!

Intake

De intake duurt anderhalf uur. Tijdens de intake probeert de instructeur erachter te komen wat u al weet en kan qua rijden met een bus. De instructeur kijkt bijvoorbeeld hoe handig u bent met het manoeuvreren van de bus of hoe snel u dit oppikt. De intake is ook bedoeld voor u om te ontdekken of het rijden op een bus echt iets voor u is.  Aan het eind van de intake zal de instructeur een advies uitbrengen over het te volgen lestraject. De kosten voor de intake zijn 99 euro.

Inschrijving

Voor de D-rijlessen en het praktijkexamen kunt u zich hier  inschrijven. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, plannen we in overleg met u de theoriecursus en de praktijklessen in, en eventueel ook al het theorie-examen en het praktijkexamen.

Theoriecursus

Het theoriepakket dat wij aanbieden bestaat uit een e-learning opleiding onderdelen:

 • RVM1-D: Verkeer en Techniek
 • VM2-D: Administratie
 • VM3-D: Administratieve cases

Theorie-examen

Het theorie-examen voor rijbewijs D is een beroepsexamen en wordt niet afgenomen op alle CBR’s. De dichtstbijzijnde CBR’s die het beroepsexamen voor buschauffeur afnemen zijn Alkmaar en Amsterdam. Het theorie-examen bestaat uit de onderdelen RVM1-D, VM2-D en VM3-D en duurt 75 minuten. Meer informatie over het theorie-examen vindt u op de website van het CBR.

Gezondheidsverklaring

Om een D-examen te kunnen aanvragen, dient u een Gezondheidsverklaring en een Geneeskundig Verslag in te leveren. Op mijncbr kunt u de Gezondheidsverklaring digitaal aanvragen en invullen. U heeft hierbij een Digid-code nodig. De  kosten voor de Gezondheidsverklaring bedragen 41,50 euro. Daarnaast heeft u een ‘Geneeskundig Verslag’ van een gecertificeerd ARBO-arts nodig. Als de medische afdeling van het CBR uw aanvraag akkoord heeft verklaard, ontvangt u een Verklaring van Geschiktheid die één jaar geldig is. Meer informatie over de Gezondheidsverklaring vindt u op de website van het CBR.

Praktijklessen

Bij Rijschool West-Friesland gaan we uit van minimaal 15 rijlessen voordat u op kunt gaan voor uw praktijkexamen rijbewijs D. Een les duurt één uur. Wij bieden een mooi en voordelig all-in pakket aan – buschauffeur met code 95 & theorie – voor slechts 2750,- euro. Hiervoor krijgt u het uitgebreide theoriepakket (RVM1-D, VM2-D en VM3-D) inclusief theorie-examens, 15 praktijklesuren op de bus, vakbekwaamheid ‘praktische toets’ en ‘besloten terrein’ en het CBR Praktijkexamen.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor rijbewijs D is een beroepsexamen.

Het praktijkexamen duurt 85 minuten en bestaat uit verschillende opdrachten. Het examen begint met de controle van het voertuig en de papieren. Daarna gaat u samen met de examinator op weg. U rijdt binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het afrijden moet u aantonen dat u het voertuig in al zijn facetten en onder uiteenlopende omstandigheden kunt beheersen. Uiteraard zullen ook de bijzondere verrichtingen aan bod komen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken. Ook krijgt u een navigatie opdracht waarbij u zonder aanwijzingen van de examinator een bepaalde route rijdt. Na het examen krijgt u meteen de uitslag. De uitslag is 3 jaar geldig.

Code 95 (indien beroepsmatig)

Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven; dat is 5 jaar geldig. U verlengt de code 95 door nascholing te volgen. Bij Rijschool West-Friesland zijn we gespecialiseerd in Code 95 (na)scholingen, zowel via e-learning als via klassikale lessen op onze rijschool in Wognum. Kijk hier voor meer informatie over onze Code 95-nascholingen.

Tarieven en pakketten

Losse producten
Intakeles € 120.00
Losse les van 60 min € 95.00
Praktijk examen CCV € 480.00
Herexamen CCV € 479.98
Toets besloten terrein + examen (code 95) € 400.00
Praktische toets + examen (code 95) € 400.00
Theorie zelfstudie map + e-learning € 199.00
Theorie examen CCV € 75.00
Medische keuring € 83.00

Bestel direct


Tarieven zijn exclusief BTW, wijzigingen voorbehouden. Wij zijn CRKBO gecertificeerd en kunnen voor particulieren ook btw vrij factureren.


Praktijk pakket Cat. D

 1.860

 • 15 lesuren
 • Praktijkexamen

Compleet pakket D

 2.750  3.084

 • 15 lesuren
 • Praktijkexamen
 • Praktische toets + examen (code 95)
 • Toets besloten terrein + examen (code 95)
 • Studiepakket cat. D
 • Theorie examens

Toetsen Code-95 Cat. D

 800

 • Praktische toets code 95
 • Toets besloten terrein code 95
Praktijk pakket Cat. D  1.860
Compleet pakket D  2.750  3.084
Toetsen Code-95 Cat. D  800

Inschrijven

Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven. Zodra wij je inschrijving hebben ontvangen nemen wij contact met je op voor de verdere planning.

Inschrijven voor

Maak eerst een keuze

Onze ervaren instructeurs