Rijbewijs B halen in Hoorn en omgeving

Rijschool West-Friesland staat voor kwaliteit, deskundigheid en gedrevenheid. Onze rijschool is al ruim tien jaar een begrip in Hoorn en omstreken. Door onze persoonlijke stijl van lesgeven voelt iedereen zich bij ons thuis: jong en oud, starters en gevorderden. Onze instructeurs houden van hun vak en beschouwen uw rijopleiding als maatwerk. Daarom krijgt u altijd de rijopleiding die bij u past.

Onze ervaren instructeurs voor Rijbewijs – Personenauto

Proefles

Voordat u aan uw rijopleiding begint, volgt u eerst een proefles. Een proefles duurt 90 minuten en kost 49 euro. We halen u thuis op waarna u meteen achter het stuur plaatsneemt. Na een korte uitleg gaat u de rijweg op. Tijdens het rijden kunt u ervaren hoe de rijlessen zijn opgebouwd en legt de instructeur uit wat de volgende stappen van de rijopleiding zijn. De proefles is ook bedoeld om de instructeur een idee te geven van uw capaciteiten en inzet. Na de proefles zal hij of zij laten weten hoeveel lessen u ongeveer nodig zult hebben. Dit blijft natuurlijk een inschatting.

Indicatie over het aantal rijlessen

Starter, weinig of geen rijervaring – gemiddeld 40 tot 50 rijlessen
Ervaren, eerder rijlessen gehad – gemiddeld 30 tot 40 rijlessen
Gevorderden, eerder rijexamen gedaan, buitenlands rijbewijs, of rijexamen training – gemiddeld 10 rijlessen

Lespakket of losse rijlessen?
U kunt kiezen voor een lespakket of losse lessen. Aan het eind van de proefles kunt u aangeven waar uw voorkeur naar uitgaat. Uiteraard kunt u daar ook thuis nog even rustig over nadenken. Mocht u het al weten, dan kunt u met uw instructeur overleggen hoeveel uur per week u wilt gaan lessen en kan de eerstvolgende les worden ingepland.

Wij verzorgen onze auto-opleidingen vooralsnog alleen in onze vestiging in Wognum.

De duur van onze complete auto-opleiding bedraagt gemiddeld 20-30 weken bij een opleidingspakket van 40 lesuren met 1 les van 1,5 uur per week. (* ivm lange wachttijden bij het CBR, voornamelijk voor theorie-examens, kan deze termijn momenteel niet worden gegarandeerd)

Rijles in een automaat

Steeds meer leerlingen kiezen ervoor om rijles te nemen in een automatisch schakelende auto. In 2015 deden 3414 leerlingen examen in een automaat en in 2019 waren dat al 6320 leerlingen.

Bij een automaat hoef je minder handelingen te verrichten. Je hoeft namelijk niet te (ont-) koppelen en te schakelen. Daardoor kun jij je volledige aandacht richten op het steeds drukker wordende verkeer. Dat is voor alle leerlingen heel fijn maar zeker ook voor leerlingen die moeite hebben met hun concentratie en met het verrichten van meerdere handelingen achter elkaar.

Een andere fijne bijkomstigheid is dat je gemiddeld minder rijlessen nodig voor een automaatrijbewijs dan voor een schakelrijbewijs. Er hoeven namelijk minder handelingen te worden uitgeleerd en uiteindelijk geëxamineerd.

Als je ervoor kiest om examen te doen in een automaat ben jij niet bevoegd om een handgeschakelde auto te besturen. Als je na het behalen van het automaatrijbewijs besluit om ooit nog een schakelrijbewijs te halen, dan hoef je alleen het rijexamen opnieuw af te leggen. Rijlessen worden aangeraden, maar zijn niet verplicht.

Bij Rijschool West-Friesland hebben wij één instructeur die gespecialiseerd is in het verzorgen van rijlessen in een automaat: Ilona. Ilona rijdt in een Mitsubishi Eclipse.

Rijlessen op maat bij faalangst, autisme en/of ADHD etc.

Niet alle leerlingen zijn hetzelfde. Iedere leerling verwerkt informatie die op hem/haar afkomt op een andere manier. Wij streven ernaar om de haalbaarheid van een rijbewijs voor iedereen zo hoog mogelijk te maken. Iedereen is welkom bij ons en de uitdagingen die de verschillende leerlingen met zich meebrengen zullen wij omarmen. Samen met de leerling, ouder(s) en/of begeleiders komen wij tot een plan van aanpak om de leerling zo goed mogelijk te begeleiden richting een rijbewijs.

Wij zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het verzorgen van rijlessen voor leerlingen met Autisme, ADHD  en faalangst en wij hebben veel ervaring in het verzorgen van rijles aan leerlingen met faalangst. Wij zorgen voor extra aandacht en zijn duidelijk en concreet en zorgen voor structuur tijdens de lessen. Daarnaast volgen onze (faalangst)instructeurs jaarlijks bijscholing om volledig op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Theoriecursus Rijbewijs B

Voordat u met uw rijopleiding start is het verstandig eerst uw theorie-examen te halen. Het voordeel is dat uw instructeur tijdens de rijles minder hoeft uit te leggen, zodat u zich volledig op het autorijden kunt focussen. De theoriecursussen vinden online plaats.

Theoriecursussen
Bij Rijschool West-Friesland zijn we gespecialiseerd in theoriecursussen. Tijdens deze intensieve examentraining – die bestaat uit 2 online cursusavonden (via ZOOM) behandelen we de gehele theorie kort en bondig. De cursus krijgt u via een link waar u zich online en in uw eigen tijd kunt voorbereiden op de online cursusavonden (via ZOOM).

Tijdens deze cursussen nemen we de examens door, maakt u samen met uw medecursisten een aantal proefexamens en worden de vragen keer op keer besproken.

Het theorie-examen plannen wij zo dicht mogelijk in na de laatste theorie cursusavond.

De kosten voor de theoriecursus  bedraagt € 99,-.

 

Stappenplan

In een paar stappen je rijbewijs halen!

Proefles 90 min

Elke rijopleiding begint met het aanvragen van een proefles. De proefles duurt 90 minuten en kost 49 euro. We halen u thuis op. Na een korte uitleg, neemt u plaats achter het stuur en rijdt u onder begeleiding van uw instructeur de weg op. Tijdens het rijden kunt u ervaren hoe de rijlessen zijn opgebouwd en legt de instructeur uit wat de volgende stappen van de rijopleiding zijn. Daarnaast is de proefles bedoeld om de instructeur een idee van uw capaciteiten en inzet te geven. Na de proefles zal de instructeur aangeven hoeveel lessen u ongeveer nodig zult hebben. Dit blijft natuurlijk een inschatting.

Inschrijving + inplannen theorie-examen

Is de proefles u goed bevallen? Dan kunt u zich officieel bij de rijschool inschrijven.
Dit is tevens het moment om uw theoriecursus / theorie-examen in te plannen. De theoriecursussen vinden online plaats middels een online video cursus en twee avonden online examen training.

Machtiging + eigen verklaring

Wilt u rijexamen doen? Dan moet u onze rijschool machtigen om het praktijkexamen voor u bij het CBR te reserveren. Zodra u dat heeft gedaan, krijgt u een e-mail met een bevestiging van de machtiging. Wij ontvangen deze bevestiging ook.
Daarnaast wordt ook om een ‘Eigen Verklaring’ gevraagd. Dit zijn 11 vragen over uw gezondheid. Op mijncbr kunt u de Eigen Verklaring digitaal aanvragen en invullen. U heeft hierbij een Digid-code nodig. De kosten voor de eigen verklaring bedragen 41,50 euro. Heeft u gezondheidsklachten, dan is een ‘Geneeskundig Verslag’ van uw arts nodig. Uw arts vult het verslag in, waarna u het verslag naar het CBR stuurt. Dit verslag wordt beoordeeld door een medisch adviseur van het CBR. Meer informatie over de Eigen Verklaring vindt u op de website van het CBR.

Praktijklessen Fase 1: voertuigbeheersing

In fase 1 leert u de auto goed kennen en beheersen. U leert de basisprincipes van het autorijden, zoals wegrijden, remmen, sturen, schakelen en achteruit rijden. Verder leert u wat een juiste zithouding is en hoe u de stoel instelt. Hoe zet u de verlichting aan, hoe geeft u richting aan en hoe werkt de airconditioning? Kortom: in fase 1 wordt de basis gelegd voor de rest van uw opleiding. De moeilijkheidsgraad wordt stukje voor stukje hoger. Het is belangrijk dat u de auto goed onder controle hebt voordat we naar de tweede fase gaan.

Praktijklessen Fase 2: verkeersdeelname

Als u het voertuig goed beheerst, gaat u deelnemen aan het verkeer. Dit is een hele aparte, maar vooral leuke ervaring. Het echte autorijden gaat dan beginnen en u zult merken dat dit toch wat lastiger is dan het lijkt. Bij autorijden moet u veel dingen tegelijk doen. Schakelen, remmen, sturen, kijken, inschattingen maken, beslissen, reageren, anticiperen… in het begin is dit best moeilijk. Het is onze taak om de kunst van het autorijden geleidelijk op u over te brengen, totdat u het uiteindelijk helemaal zelfstandig kunt. In fase 2 gaat u ook al enkele bijzondere verrichtingen leren.

Praktijklessen Fase 3: inzicht en ervaring

In fase 3 is uw voertuigbeheersing vloeiend en kunt u goed deelnemen aan het verkeer. Het is tijd om de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. In deze fase gaan we de moeilijkere verkeerssituaties oefenen. Ook besteden we veel aandacht aan het instuderen van een aantal belangrijke manoeuvres. Verder gaan we wat proefexamens rijden, zodat u precies weet wat u tijdens het rijexamen te wachten staat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat u aan het CBR laat zien dat u een volwassen en zelfstandige bestuurder bent.

TTT – de Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als het echte rijexamen en u moet dezelfde dingen doen. Voordelen van de TTT zijn dat u alvast kunt wennen aan de examensituatie, dat u handige tips krijgt van een CBR-examinator én dat u vrijstellingen voor bijzondere verrichtingen kunt krijgen als u deze goed uitvoert. Meer informatie over de TTT vindt u op de website van het CBR.

Praktijkexamen

Aan het einde van fase drie bent u klaar voor het rijexamen. Het examen duurt 55 minuten en vindt plaats bij het CBR-examencentrum in Hoorn. Nadat u kennis heeft gemaakt met uw examinator doet u op het parkeerterrein een ogentest: u leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Daarna kan de examinator enkele vragen stellen over de auto, bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Voor een deel rijdt u zelfstandig naar een bepaalde bestemming en voor een deel rijdt u op aanwijzingen van de examinator. De examinator kijkt of u veilig en zelfstandig rijdt en let onder meer op de beheersing van de auto, het kijkgedrag en voorrang verlenen. Onderdelen die tijdens het examen aan bod komen zijn: wegrijden, rechte en bochtige wegen, kruispunten, invoegen en uitvoegen, inhalen en van rijstrook wisselen, bijzondere weggedeelten en bijzondere verrichtingen. Direct na afloop van de rit krijgt u in het CBR-examencentrum te horen of u bent geslaagd.

Tarieven & Pakketten

Losse producten
Proefles ( 90 min ) € 49.00
Losse les van 60 min € 67.00
10 urenkaart € 645.00
15 urenkaart € 930.00
E-learning € 79.00
Theorie cursus € 99.00
Theorie examen € 75.00
Theorie examen verlengd € 85.00
Theorie examen Engels € 85.00
Theorie examen individueel € 125.00
Tussentijdse toets € 295.00
Praktijkexamen € 295.00
Faalangstexamen € 395.00
BNOR-examen € 340.00
ACTIE

Actiepakket

Vanaf  2.299

 • 35 lesuren
 • E-learning
 • Theorie examen
 • Praktijkexamen
 • Theorie cursus

Premium pakket

Vanaf  2.599

 • 35/40 lesuren
 • Theorie e-learning
 • Theoriecursus
 • Theorie examen
 • Praktijkexamen
 • Tussentijdse toets
 • 35 lesuren  2.599
 • 40 lesuren  2.899

Premium Green Experience Pakket

 2.999

 • 36 uur rijles (handgeschakeld)
 • 4 uur rijles TESLA (elektrisch)
 • Theorie e-learning
 • Theoriecursus
 • Theorie examen
 • Praktijkexamen
 • Tussentijdse toets

Standaard pakket

Vanaf  1.499

 • 20/30/35 lesuren
 • Praktijkexamen
 • 20 lesuren  1.499
 • 30 lesuren  2.099
 • 35 lesuren  2.399
 • Theorie cursus  99
 • Tussentijdse toets  295
 • Theorie examen  75
 • E-learning  79

Spoedopleiding

Vanaf  2.580

 • 40 lesuren
 • Praktijkexamen
 • E-learning  79
 • Theorie cursus  99
 • Theorie examen  75
 • Tussentijdse toets  275
Actiepakket Vanaf  2.299
Premium pakket Vanaf  2.599
Premium Green Experience Pakket  2.999
Standaard pakket Vanaf  1.499
Spoedopleiding Vanaf  2.580

Inschrijven

Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven. Zodra wij je inschrijving hebben ontvangen nemen wij contact met je op voor de verdere planning.

Onze ervaren instructeurs